18 Μαρτίου 2012: Ημέρα Φροντιστή

Ανάμεσα στις δυσκολότερες περιπτώσεις νευροψυχολογικών παθήσεων συγκαταλέγεται και η νόσος  Alzheimer. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, καθώς και των άλλων μορφών άνοιας, προκαλούν ιδιαίτερες δυσκολίες στη φροντίδα των ασθενών. Οι ψυχικές αντοχές που απαιτούνται από τα μέλη των οικογενειών ή των φροντιστών που σχετίζονται με ανθρώπους που πάσχουν από Alzheimer, είναι πολύ συχνά υπεράνθρωπες δεδομένου ότι αντιμετωπίζουν σοβαρές καταστάσεις και συχνά κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Πέρα από τη σωματική κόπωση, την αλλαγή της καθημερινότητας των μελών μιας οικογένειας, το έντονο στρες, το φόβο ότι ο ασθενής μπορεί να αυτοτραυματιστεί, οι φροντιστές συχνά μπορεί να παρουσιάσουν συμπτώματα κατάθλιψης από το δεδομένο της πορείας χωρίς ελπίδα για βελτίωση αλλά και το βίωμα του σταδίου που χαρακτηρίζεται ως θρήνος εν ζωή για ένα πρόσωπο που βρίσκεται μαζί τους αλλά ουσιαστικά δεν υπάρχει.

Η ενημέρωση και η εκπαίδευση βοηθούν σημαντικά τον φροντιστή ν’ανταποκριθεί στο δύσκολο έργο του όχι μόνο με το να προσφέρουν καλύτερη φροντίδα στον ασθενή, αλλά να είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν και τη δική τους συναισθηματική επιβάρυνση. Βοήθεια υπάρχει.

Με την ευκαιρία της ΗΜΕΡΑΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗ, η Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών διοργανώνει για τέταρτη χρονιά εκπαιδευτικά  σεμινάρια για τους οικογενειακούς φροντιστές την  Κυριακή 18 Μαρτίου, από τις 10:00 έως και τις 19:30, στην Αίγλη του Ζαππείου.  Περισσότερες πληροφορίες εδώ:

http://www.alzheimerathens.gr/?p=2835

Άλλες σχετικές διευθύνσεις:

http://www.aktios.gr/

http://www.alzheimer-chania.gr/content/view/59/67/lang,el/

http://www.alzheimer-hellas.gr/public.php?page=26

http://www.nia.nih.gov/alzheimers

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s