Άγχος και πανδημία

Ο φόβος, το άγχος, η θλίψη και η αβεβαιότητα είναι φυσιολογικά κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας. Φροντίζοντας την ψυχική μας υγεία θα βοηθήσει όχι μόνο τη διάθεσή μας αλλά και το σώμα μας. Οι τρόποι που μπορούμε να φροντίσουμε τον εαυτό μας είναι απλοί.

Ενημερωνόμαστε μόνο από αξιόπιστες πηγές. Ακούμε και διαβάζουμε τι λένε οι γιατροί και δεν τους αμφισβητούμε για το θέμα. Είναι η δουλειά τους και ξέρουν. Εμπιστευόμαστε την επιστήμη. Οι πολλές ώρες στα κοινωνικά δίκτυα δεν βοηθούν πολύ, οπότε με μέτρο.

Να θυμόμαστε και να αποδεχόμαστε τα πράγματα στα οποία έχουμε έλεγχο. Γενικά, τα τρια πράγματα που μπορούμε να ελέγχουμε είναι: α) οι σκέψεις μας β) οι εικόνες που φτιάχνουμε στο μυαλό μας και γ) η συμπεριφορά μας. Πάντα θα θυμάστε πως οι σκέψεις μας καθορίζουν τα πάντα: το συναίσθημά μας, τις σωματικές μας αισθήσεις και εν τέλει τη δράση μας-
τη συμπεριφορά μας. Τα γεγονότα δεν αλλάζουν αλλά ο τρόπος που τα ερμηνεύετε και δράτε μπορεί να αλλάξει. Φροντίστε λοιπόν οι σκέψεις σας να είναι υποστηρικτές.

Εάν σκέφτεστε “και τι θα κάνω εάν πρέπει να μείνω σπίτι; τι θα γίνει εάν για ένα διάστημα δεν μπορώ να δουλέψω;” θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να σκεφτείτε “είναι μια ευκαιρία να κοιμηθώ λίγο παραπάνω, να δω τη σειρά που δεν προλαβαίνω, επιτέλους θα βρω χρόνο να κάνω σκαιπ με τους φίλους που είναι μακριά, να διαβάσω το βιβλίο που έχω αφήσει στη μέση”.

Σε καμία περίπτωση δεν εννοώ να λέτε ψέματα στον εαυτό σας. Εννοώ να είστε υποστηρικτικοί. Αν νιώθετε το άγχος να σας καταβάλλει, ζητήστε βοήθεια. Σίγουρα θα υπάρχει κάποιος να σας ακούσει.

IMG_20200310_214137

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s