Η μέρα της Μαρμότας

wp-1584291020619.png

Η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία, εν μέσω της πανδημίας, ανέβασε στο σάιτ της οδηγό με οδηγίες για τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Το άρθρο έχει και κάποιες γενικές συμβουλές για τη διαχειρίση του άγχους και κάποιους τρόπους αντιμετώπισης για τον αναγκαστικό αλλά απαραίτητο και σωτήριο περιορισμό μας.

Είμαι σίγουρη πως τα περισσότερα τα έχετε ήδη διαβάσει και ακούσει πολλές φορές, όμως, βρήκα πολύ χρήσιμο αυτό που γράφει για το πόσο σημαντική είναι για την ψυχική μας υγεία η δημιουργία και η τήρηση μιας καθημερινής ρουτίνας.  Γιατί είναι τόσο σημαντική; Γιατί μπορεί να βοηθήσει τόσο εμάς που είμαστε ενήλικες όσο και τα παιδιά να διατηρήσουμε την αίσθηση της τάξης και του σκοπού στη ζωή μας παρά την μέχρι τώρα άγνωστη σε όλους μας απομόνωση και καραντίνα.

Θα μας βοηθήσει πολύ να προσπαθήσουμε να συμπεριλάβουμε τακτικές καθημερινές δραστηριότητες, όπως εργασία -πολλοί ήδη το κάνουμε- άσκηση -κάποια γυμναστήρια ανεβάζουν καθημερινά μικρό πρόγραμμα που δεν χρειάζονται όργανα γυμναστικής-
ή εκμάθηση -αμέτρητα τα εξ αποστάσεως προγράμματα-.  Διατηρώντας τη διαμορφωμένη στις τωρινές συνθήκες ρουτίνα, θα έχουμε τη δυνατότητα να προβλέπουμε όσο είναι δυνατόν και να σχεδιάσουμε την ημέρα μας, γεγονός που θα μας κάνει να αισθανθούμε ασφαλείς και σταθεροί. Επίσης μ’αυτόν τον τρόπο θα είναι πιο εύκολο να αντιμετωπίσουμε προβλήματα μνήμης και γνωστικής λειτουργίας.

Για όσους έχετε παιδιά είναι σημαντικό να βλέπουν εσάς να έχετε το διαμορφωμένο πρόγραμμά σας γιατί θα δώσει και σε εκείνα μια αίσθηση ασφάλειας και ελέγχου στο περιβάλλον τους. Εξάλλου ορισμένες από τις πιο σημαντικές δεξιότητες -αυτοέλεγχος, κοινωνικές δεξιότητες- τα παιδιά τις μαθαίνουν και μέσω της ρουτίνας.

Να θυμάστε πως είναι φυσιολογικό κάποιες στιγμές να αισθανόμαστε φόβο ή άγχος για την υγεία τη δική μας και των αγαπημένων μας, το εάν έχουμε αρκετές προμήθειες, τι θα γίνει με την εργασία μας, εάν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας. Μη φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια. Να θυμάστε πως δεν θα διαρκέσει για πάντα.

Η παρατεταμένη περίοδος στο σπίτι μπορεί επίσης να προκαλέσει πλήξη και μοναξιά -ειδικά για εκείνους που μένουν μόνοι-. Είναι φυσιολογικό. Δεν θα είναι όμως για πάντα.  Η αίσθηση της απώλειας της προσωπικής ελευθερίας που συνδέεται με την απομόνωση μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε θυμό, απογοήτευση και εκνευρισμό. Όπως επίσης θυμό προς εκείνους που φέρονται ανεύθυνα. Είναι απόλυτα φυσιολογικό αλλά είναι προσωρινό. 

Εάν είστε άρρωστοι ή έχετε εκτεθεί σε κάποιον που έχει COVID-19, μπορεί να αισθάνεστε ακόμα και στιγματισμένοι και να στεναχωριέστε. Ζητείστε βοήθεια. Ας θυμόμαστε όλοι, πως δεν είμαστε μόνοι, ακόμα και αν μένουμε σπίτι.

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s