Το να είμαστε καλά είναι κάτι που μαθαίνεται

Ενώ κάποιες κρίσεις μπορεί να μας οδηγήσουν σε κάθαρση και νέα ξεκινήματα, σε αρχικό στάδιο οδηγούν συνήθως σε σύγχηση και χάος. Μας αφήνουν με την αίσθηση ότι δεν θα υπάρξει ποτέ ξανά στιγμή ηρεμίας ή ευχαρίστησης. Ωστόσο, η πρόοδος και η επιτυχία μας στη ζωή αυξάνουν ανάλογα με το βαθμό της ευελιξίας που επιδεικνύουμε όταν βρισκόμαστε σε κρίση παρά με το βαθμό στον οποίο έχουμε καταφέρει να παραμένουμε ανέγγιχτοι από τις προκλήσεις. Τις στιγμές αυτές η ευτυχία δεν είναι μέτρο της ύπαρξής μας. Η ανθεκτικότητα όμως είναι μας λέει η Emmy van Deurzen υπαρξιακή ψυχοθεραπεύτρια.

Στο παρακάτω βίντεο η Emmy μας προτείνει δυο πράγματα που μπορούμε να δοκιμάσουμε. Να σταθούμε σε εμάς, από το εξωτερικό περιβάλλον να στρέψουμε τα μάτια μας στον εαυτό μας γιατί έτσι θα βρούμε πάλι τον προσανατολισμό μας. Να ρωτήσουμε τον εαυτό μας “πού θέλω να πάω; ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσω;”.

Το δεύτερο βήμα που θα μας βοηθήσει πολύ και είναι κάτι που οι ψυχοθεραπευτές λέμε πολύ συχνά είναι το υποστηρικτικό πλαίσιο. Ένα δίκτυο ανθρώπων που βρίσκεται ή έχει βρεθεί σε παρόμοια θέση και θα περάσουμε μαζί τη δυσκολία για να βρεθούμε στην απέναντι όχθη.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το να είμαστε καλά είναι κάτι που μαθαίνεται.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s