Εργαλεία της ψυχής

Το ντοκιμαντέρ αυτό, επιβεβαιώνει το πόσο πολύ η θεραπευτική σχέση έχει γίνει πλέον κομμάτι της ποπ κουλτούρας καθώς γύρω από αυτήν βλέπουμε να χτίζονται λογοτεχνικές και κινηματογραφικές αφηγήσεις. Το γεγονός αυτό δείχνει αφενός ότι αυτή η σχέση είναι αντιληπτή από το ευρύ κοινό ως εξαιρετικά σημαντική και αποτελεί κλειδί για τη θεραπεία, αφετέρου όμως, η μυθοποίησή της δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για τη δημιουργία μύθων και λανθασμένων αντιλήψεων για τη σχέση αυτή.

O ηθοποιός Jonah Hill κάνει χρόνια ψυχοθεραπεία με τον ψυχίατρο Phil Stutz ο οποίος μαζί με τον M. Barry έγραψαν ένα βιβλίο -στα ελληνικά έχει τίτλο “τα εργαλεία της ψυχής”- όπου με διάφορες ασκήσεις-μεθόδους μετατρέπουν τα προβλήματα σε εργαλεία που εισχωρούν στη δύναμη του ασυνείδητου και -σύμφωνα με την περιγραφή στο οπισθόφυλλο του βιβλίου- τα εμπόδια γίνονται ευκαιρίες για να βρούμε δύναμη και κουράγιο, αποφασιστικότητα και δημιουργικότητα.

Στο ντοκιμαντέρ μας παρουσιάζονται αυτά τα εργαλεία αλλά κυρίως παρακολουθούμε να αποκαλύπτουν πτυχές της καταγωγής τους, των οικογενειών τους, των σχέσεων και των αντιλήψεων για τον εαυτό τους που τους απασχολούν και τους επηρεάζουν μέχρι και σήμερα.

Είναι σύντομο και έχει ενδιαφέρον. Προσωπικά σε κάποια σημεία συγκινήθηκα, σε άλλα σκέφτηκα τη σχέση μου με τον δικό μου ψυχοθεραπευτή και σε άλλα βάρυνα.

Ο λόγος που επέλεξα αυτό το απόσπασμα (το οποίο δυστυχώς δεν κατάφερα να ανεβάσω εδώ αλλά μπορείτε να πατήσετε εδώ) είναι γιατί αυτό που βλέπω πολύ συχνά στους θεραπευόμενούς μου αλλά και γενικά παρατηρώ, είναι η διαδεδομένη αντίληψη πως η επιτυχία και η ευτυχία-σε όλους τους τομείς και για το οτιδήποτε- είναι γραμμική. Πρόκειται φυσικά για μια διαστρεβλωμένη αντίληψη που μπλοκάρει και παραλύει όλους τους ανθρώπους όταν έχουμε την προσδοκία πως αυτή τη φορά, τα πράγματα θα είναι διαφορετικά, πιο ξεκούραστα, πως δεν θα χρειαστεί να παλέψουμε και πως κάποτε αυτό θα σταματήσει.

Όπως λέει και ο Stutz, το μόνο σίγουρο είναι πως τρια πράγματα θα μας ακολουθούν για πάντα: “ο πόνος, η αβεβαιότητα, η συνεχής δουλειά” και κανείς δεν είναι ποτέ ελεύθερος από αυτά.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s